Chec cu nuca si mar.

Daca baietii s-au gandit sa ne aduca cate un zambet pe fata odata cu martisorul ,m-am gandit ca si noi sa-i indulcim un piu ….Nu cu chestii sofisticate ,cu ceva simplu,dar bun,chec cu nuca si mar !

Ingrediente:

-8 oua

-10 linguri ulei

-10-12 linguri faina (la simt se pune 😀  )

-1 pahar de apa minerala(100 ml apa)

-10 linguri zahar

-2-3 pliculete de zahar vanilinat

-1 praf copt

-coaja de lamaie/portocala

-2 lingurite cacao

-1 lingurita sare

-nuca (un pumn…dar nu in ochi 😉 )

-1-2 mere

(pentru cine vrea si ii place: stafide si rahat)

Se iau ouale,de preferat de casa si proaspete ,se separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile se freaca impreuna cu sarea si zaharul vanilinat.(aveti grija …bucararii, cu frecatul….)

Separat se bat albusurile spuma,adaugand zaharul si apa treptat.Praful de copt se „stinge” cu zeama de lamaie si se adauga peste albusurile batute .Cand acestea sunt spuma de „se tin” pe tel,se adauga galbenusurile,coaja de lamaie si se amesteca usor cu o lingura (de lemn de preferat….folosita doar la dulciuri ),treptat se adauga si cele 10 linguri de ulei si se amesteca cu compozitia.

Se ung tavile cu ulei pe marginile acestora,dupa care se pune faina …tapetand tavile.(puteti folosi si hartie de copt…voi stiti)

Jumatate din compozitia se toarna in tavile tapetate si se „arunca la misto” nuca(stafidele si rahatul)

In cealalta jumatate de compozitie ,se adauga cele 2-3 lingurite de cacao si se amesteca pana la omogenizare,dupa care se aseaza in tavi.

Pentru a nu parea doua checuri puse unul peste celalalt ….se amesteca ici colo compozitia …bagand degetul(aveti grija la senzatii 😀 ) sau o lingura ,amestecand DOAR PUTIN.

Se adauga ,nuca(stafide,rahat) si merele (curatate in prealabil de coaja si samburi si taiate feli)

Se baga la cuprorul incins si se tine 20 minute la foc mic,dupa care se intorc si se mai tin 20-25 minute la foc mai mare .(Verificarea se face cu o scobitoare,compozitia nu trebuie sa ramana pe aceasta ,dupa ce o introduceti ….in chec 😉 )

Cui ii place sa pape foarte dulce ,se poate pune deasupra zahar pudra.

Se taie rece

POFTA MARE

Pentru pastrare ,rece fiind se baga in folie …(tine mai bine de o saptamana)….daca nu se devoreaza rapid ,ceea ce nu cred !

21 comentarii

Din categoria D'ale gurii!

21 de răspunsuri la „Chec cu nuca si mar.

  1. Aiacu Paru'

    Buuun, am balosit tastatura, si partial jumate din birou, cu ce ti-am gresit eu tie?! De ce ma torturezi la birou….saptamana care vine asta o sa fac, chec, pana atunci imi pun pofta in cui, inghit in sec, si…t einjur putintel 😛
    Vezi ca aiuna bucatica leapsa cadou de la moi 😀

    • Nu mi-ai gresit cu nimic ,te gandesti ce tortura vei avea atunci?
      Mai tarziu vin si cu salamul de biscuiti ,la birou nu am pozele pentru postare .
      Cand voi ajunge acasa ,ma ocup si de leapsa 😉 .

  2. Mika,ce mi-ai facut?!,sunt un pofticios,acum ma duc sa cumpar un check,o zi minunata 🙂
    p.s.reteta am scris-o,ai o dedicatie muzicala.

  3. Napocel

    Io azi am păpat prăjiturică Noruleț, făcut din ouă de casă, din lapte de casă, mmmmm.

  4. eu

    hmmm… ce pofta mi-ai facut ! 🙂

    am copiat reteta ! 🙂

    o seara superba ! 🙂

  5. razvanrc

    Acum daca tot ai postat pozele alea e frumos sa ne faci cinste si cu cate un chec. Eu prefer si o bere langa. 😆

  6. Cu checul poate ma incurc ….sa fac cinste ,insa cu berea nu .
    Berea ingrasa si prosteste 😀 ….nu ma risc !

  7. munteanul22

    Off, chec, ce mult imi place! Tin minte, cand eram mai prichindel, atunci cand facea bunica chec, si ce chec, mama, era sarbatoare! 🙂

    • Acest chec nu este greu de facut si chiar este gustos .Merge de minune in diminetile de weekend cu o cana de lapte langa .

      • munteanul22

        Merge de minune cu o cana de lapte, o sa incerc si eu sa il fac, acum imi e prea lene, altadata.
        Si mie imi place laptele cald dimineata.
        Apropo, cand eram in Italia cumparam nutella, si scia pe ambalaj: micul dejun al campioneai mondiale; Italia a fost campioana mondiala la fotbal, parca in 2006, inseamna ca inca este. 🙂
        Dejunul lor era asa, o cana de lapte cald, nutella pa paine (bineinteles 🙂 ), si la urma un pahar de suc proaspat stors, de portocale; si intradevat iti da foarte multa energie.

      • Si eu la fel mancam in Italia (2007) micul dejun .Cei din familia la care stateam ,luau o briosa in gura si beau un pahar cu lapte ,numai mezinul familiei avea o boala cu ceai cu biscuiti ….la 19 ani .Imi spunea ca el nu mai este bebe sa bea lapte ….

  8. Micuţu

    Da mei , trecură 3 luni şi nu te-a urechit nimeni că …nu-ţi reciteşti ….textul! Foame e ceva , la litere!
    -mai foloseşti tel ?
    -dacă tăvile sunt teflonate …. !
    – cam întotdeauna folosesc ness în loc de cacao, că este mai uşoară şi se înglobează maibine, nici nu se scufundă !
    – numai 6 ouă si numai 5 linguri de zahăr,că nu mai simţi aromele mărului copt şi a nucii!

    • Lipsea un „a” si un „t”…cat despre tel ,nu faceam referire la telefon si nu am folosit o prescurtare 😉 .
      TEL, teluri, s.n. 1. Instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru a bate albușul de ou, frișca, crema etc.
      Daca tavile sunt teflonate,folosesti foaie de copt sau….nimic.

  9. Pingback: 2010 in review | Michaelas Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s